5G Teknolojisi Nedir?

5G Teknolojisi

Akıllı telefonların hayatımızdaki yerinin her geçen gün artıyor. Buna paralel olarak gelişen özellikler de daha hızlı ve pratik hizmetler sunmayı hedefliyor. Bu hizmetlerden biri de 5G teknolojisidir.

5G teknolojisi, kablosuz ağ bağlantılarını ve standart uygulamaların birçoğunu çok daha hızlı yolla yapmaya yarayan yeni nesil teknolojik gelişmelerden biridir. Günümüzde 4G’ye alışma döneminde olan cihazlar, bu yenilikle birlikte VR ve otonom teknolojilerinin gelişiminde kullanılmaktadır.

5G Teknolojisinin Faydaları Nelerdir?

Henüz yeni yeni gelişen 5G, birçok farklı alanda karşılaşılan teknolojilerden biri olmayı başarmıştır. 5 rakamı tıpkı diğer G teknolojilerinde olduğu gibi altyapıdaki gelişimi temsil eder. Altyapı her değişimden geçtikçe bu rakamsal değer de o denli artar.

Bu hizmetin kullanıcılarına sağladığı faydaların başında hız gelir. 10 Gbps ile 20 Gbps arasında değişen hız, maksimum hızda kablosuz bağlantı deneyimi yaşamanıza yardımcı olur. Bu hız evlerde kullanılan kablosuz internet hızından çok daha yüksektir. Hatta yeni yeni gelişen fiber optik ile de kafa kafaya yarışabilecek bir hızdır.

Hızı dışında fayda sağladığı bir diğer özelliği ise ağ gecikmelerinde yaşanan kısalmalardır. Karşılıklı olan iki cihazın iletim hızını yükseltir ve böylelikle ping en az seviyeye indirilmiş olur. Ağ gecikmesinin pek çok nedeni olabilir. Bu teknolojiyi 4G ile kıyaslarken ona göre bir değerlendirme yapmak gerekir. Sağlıklı bir ortamda 5G hizmeti diğer teknolojilere göre 60-120 oranla daha düşük gecikme süresi sunar. Bu özelliği sayesinde VR teknolojisinde gelişimin önü açılmış olur. 

5G Teknolojisinin Dezavantajları Nelerdir?

Teknolojik gelişmelerin yararları oldukları kadar bazı dezavantajları da bulunmaktadır. 5G teknolojisi için de bu durum geçerlidir. Bu dezavantajlardan en önemlileri şunlardır:

  • Kurulum Maliyeti: 5G altyapısının kurulması, geliştirilmesi ve onarımı yüksek maliyetlerin oluşumuna neden olabilir. Bu maliyet, fiyat bazında müşteriye yansır.
  • Kırsal Alanlarda Kullanım: Kent hayatı için oldukça fayda sağlasa da, aynı şeyi kırsal alanlar için söylemek pek mümkün değildir. Her geçen gün gelişmesi ile birlikte bu dezavantaj bir süre sonra ortadan kalkacaktır.
  • Batarya Sorunu: 5G’ye bağlı olan bir cihazın bataryası çok daha hızlı bir şekilde tükenir. Pil teknolojisinin ilerlemediği senaryolarda cihazlar çok kısa bir sürede ısınacaktır. Bu da ciddi onarım sorunlarının ortaya çıkmasına neden olacaktır.     

5G’de Kullanılan Teknolojiler Nelerdir?

5G’nin faydalarını mümkün kılmak için bazı bağımsız teknolojiler bir araya getirilmiştir. Bu teknolojilerden en önemlileri şunlardır:

  • Milimeter Wave (mmWave): 30-300 GHz aralığında kullanılan 5G, Milimeter Wave kullanarak dalga boylarını 1-10 mm arasında ayarlayabilmektedir.
  • Küçük Hücre Düğümleri (Small Cells): Fiziksel nesnelerden geçen milimetre dalga aktarımında parazitlenme olabilir. Bu sorunun aşılabilmesi için 250 metre aralıklarla konumlandırılan baz istasyonlarından güç alınarak küçük hücre düğümlerinin ortaya çıkması sağlanmıştır.
  • Kitlesel Çoklu Anten Sistemleri (Massive MIMO): Çoklu giriş ve çıkışı bulunan 5 G antenleri, veri sinyali üzerinde aynı anda birden fazla konuşmayı idare edebilir. Kitlesel çoklu anten sistemleri ile baz istasyonlarının kapasitesi arttırılmış olur; bu artış baz istasyonlarının çok daha fazla cihazla iletişim kurmasına olanak tanır.
  • Beamforming Teknolojisi: Milimetre dalgalarında parazit oluşması ile birlikte 5G veri iletisinin doğru bir şekilde yapılması zorlaşır. Bu sorunu gidermek için kullanılan Beamforming teknolojisi, kablosuz ağa bağlanmak isteyen cihaza göre antenlerin sinyali değişir.  

 5G Teknolojisinin Geleceği

5G’ye geçişin tamamlanması ile birlikte küresel mobil veri trafiğinin, 2024 yılı dolmadan tam 5 kat büyüyeceği tahmin ediliyor. Böylece kişiselleştirilmiş hizmetler sunan şirketler çok daha fazla gelir elde edebilecekleri projeleri hayata geçirebilecekler. Sanal gerçeklik, otonom sürüş, nesnelerin interneti gibi uygulamalar artık gündelik yaşamda çok daha rahat kullanılabilecek seviyeye gelecekler.   

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir